Hjem » Mark Twain om jordens uretfærdighed

Mark Twain om jordens uretfærdighed

Indlæg af Thorkil Sohn

by Redaktør

Giv mig privat ejendomsret til jorden!
Mark Twain

……………

“Så vil jeg nemlig påtage mig at gøre alle jordens mennesker til mine slaver – måske ikke akkurat til trældyr – men alligevel til slaver. Jeg ville jo ikke være rigtig klog, hvis jeg gjorde dem til trældyr, for så ville jeg være nødt til at give dem medikamenter, når de var syge og piske dem frem til arbejdet, når de var dovne.

Nej. Det dur ikke. Jeg går ud fra, at de fjollehoveder under det system, jeg vil anvende, vil bilde sig selv ind, at de er frie. Jeg vil så opnå et maksimum af udbytte uden selv at have noget ansvar. De vil dyrke jorden, grave sig ned til jordens indvolde for at hente dens skjulte skatte, bygge byer…………….. – og det bedste ved det hele er, at alt, hvad de frembringer, vil tilhøre mig.
Forstår De – det er sådan det skal gøres: Når jeg ejer jorden, vil de naturligvis være nødt til at betale leje til mig……Jeg er ingenlunde hårdhjertet og med hensyn til fastsættelsen af jordlejen vil jeg være meget højsindet. Jeg vil lade dem ansætte den selv – hvilket må siges at være meget imødekommende.

Her ligger et stykke jord……………Hvis der kun er een mand, som efterspørger det, vil han naturligvis ikke tilbyde mig ret meget i leje; men er det virkelig et stykke jord, der er noget værd, vil en sådan situation ikke opstå. Tværtimod. Der vil være andre, der efterspørger det og de vil blive ved med at byde hverandre op for at få det. Så kan jeg blot acceptere det højeste bud, hvilket er en fuldstændig hæderlig fremgangsmåde. Enhver tilvækst i befolkningstallet, enhver udvidelse af samhandlen, ethvert fremskridt i videnskab og teknik vil……få jordværdien til at stige og……vil fortsat drive jordlejen i vejret.” 

……………


Ovenstående er et uddrag af en artikel af den amerikanske humorist Mark Twain, bragt i ”The Standard” d. 27. juli 1889 og oversat af Viggo Starcke. Læsningen vil bevise, at Mark Twain var en ægte humorist, som tog ”spøg for alvor”.

Med venlig hilsen fra mig, som har fisket den frem
Thorkil Sohn,
fhv. efterskoleforstander, Bildtsvej 26, 6950 Ringkøbing.

 

Se også